San Diego Museum of Art

P1060600Blog Post # 4

Galleries in most of museums are in rooms with four walls made of material that are not transparent and have no windows. But a designer can change these settings and incorporate outdoor surroundings into the indoor area. I went to San Diego Museum of Art and did not expect to see art galleries that would be different from the usual ones.

Three galleries were normal and how I expected. The museum’s outdoor area had enchanting plants, a huge sculpture made of canoes and one side of it was the ocean. This area itself could be considered as an outdoor gallery; a gallery that has no traditional walls. The last gallery I visited was the one that I spent more time looking at it. This gallery was very unique compare to regular art galleries.

Two of its walls had large size windows that almost covered the whole walls. The windows were facing the ocean with graceful scenery. The view and large windows were not the only elements that made the gallery exceptional but there was something else. There was something on the window that when one looked at it suddenly felt a different quality of seeing. That was a square shape cut out from the window glass. The lack of glass changed the texture of surface and created a new visual experience for me. I stayed there and watch the view through the squares for several minutes and so did many of other visitors. The thoughtful and creative design of this gallery made it an art work by itself with no need to display any other works. Among what I saw in the museum I enjoyed the last gallery the most and will never forget its design.

Blog Post # 3

I entered into a room. It had the view of the ocean on two sides. There was a narrow curved road next to it with some rocks and palm trees along its path. The scenery  was beautiful. My eyes were moving over the view and were caught into gracefulness of water but suddenly some thing changed. I could see the same view hundred times better and strangely with a different quality. It seemed that the texture of what I was seeing the view through it changed. The scenery and its elements were the same. The way I saw them though, it was not the same. I went closer. Then I understood what made that change. It was the lack of glass. A square shape was cut out from the glass wall. It created an empty square form on the wall. Even though the glass itself was transparent, but the section of it that was missing, created a magnificent change to the experience of seeing the view through it. This encounter was worth driving for one hundred thirty miles and coming back the same day. This was in San Diego Museum of Art located in La Jolla area and the person who designed it was Robert Irwin.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s