Archive

Parichehr Khosravi

Church Of light                                     Image Source:  http://ibaraki-kasugaoka-church.jp/index.html

      The cross on church’s wall is created by horizontal and vertical cut outs through the concrete. It reaches out into the light; it has religious and philosophical theme. It is the symbol of church and by light pouring from it into the room conveys the idea of guidance by God through the life and getting out of uncertainty. It symbolizes finding a path and seeing surroundings clearly. It makes people to feel the presence of God and get closer to him.  Tado Ando the architect of this church has made “this cross of light in the hopes of people’s souls and minds can be united by light through the cross”. (CNN interview with Tado Ando) The main material used in the structure of the church is concrete and the benches are made of scaffolding material. The structure has no decorations and variety of colors but yet sends a strong message to its visitors. The budget for this project was very limited but despite of it, Tado Ando still managed to create a meaningful design; as he mentioned in an interview he created it with  “low budget but rich character”.  (CNN interview) All the elements used in its design specially the light that breaks through the darkness of the room, create an ambiance that people can open their hearts forgetting  the out side world and take their minds further than normal life. It makes them think deeper.

     The church has Japanese architectural concept which is the incorporation of the elements of nature into the architecture. Tado Ando has used light as the element of nature in his design. This structure was built in 1989 and is located in Osaka, Japan.

 

Landschaftspar Disburg- Nord ,Germany

Landschaftspark Modified

http://www.landezine.com/index.php/tag/latz-partner/

Latz & Partners 1992-2002

Creating a park using this old industrial site exposes the history behind it and gives visitors a unique experience.

Sohlbergplassen View Point ,Stor- Elvdal,Norway

Sohlbergplassen Modified

http://www.landezine.com/index.php/2009/08/sohlbergplassen-viewpoint/06-2-2/

Carl-Viggo Holmebakk 2006

The lake’s curved edge and tree-lined shore are emphasized by their continuation ( in form), through the design.

Shop Creek Stream, Denver Colorado

Shop Creek Stream Modified

 

 

 

 

 

http://www.wenkla.com/projects/parks-open-space-greenways/shop-creek/

Wenk Associates 1995

The design of this stream has restored  the habitat around it and revitalized its natural ecology.

P1060600Blog Post # 4

Galleries in most of museums are in rooms with four walls made of material that are not transparent and have no windows. But a designer can change these settings and incorporate outdoor surroundings into the indoor area. I went to San Diego Museum of Art and did not expect to see art galleries that would be different from the usual ones.

Three galleries were normal and how I expected. The museum’s outdoor area had enchanting plants, a huge sculpture made of canoes and one side of it was the ocean. This area itself could be considered as an outdoor gallery; a gallery that has no traditional walls. The last gallery I visited was the one that I spent more time looking at it. This gallery was very unique compare to regular art galleries.

Two of its walls had large size windows that almost covered the whole walls. The windows were facing the ocean with graceful scenery. The view and large windows were not the only elements that made the gallery exceptional but there was something else. There was something on the window that when one looked at it suddenly felt a different quality of seeing. That was a square shape cut out from the window glass. The lack of glass changed the texture of surface and created a new visual experience for me. I stayed there and watch the view through the squares for several minutes and so did many of other visitors. The thoughtful and creative design of this gallery made it an art work by itself with no need to display any other works. Among what I saw in the museum I enjoyed the last gallery the most and will never forget its design.

Blog Post # 3

I entered into a room. It had the view of the ocean on two sides. There was a narrow curved road next to it with some rocks and palm trees along its path. The scenery  was beautiful. My eyes were moving over the view and were caught into gracefulness of water but suddenly some thing changed. I could see the same view hundred times better and strangely with a different quality. It seemed that the texture of what I was seeing the view through it changed. The scenery and its elements were the same. The way I saw them though, it was not the same. I went closer. Then I understood what made that change. It was the lack of glass. A square shape was cut out from the glass wall. It created an empty square form on the wall. Even though the glass itself was transparent, but the section of it that was missing, created a magnificent change to the experience of seeing the view through it. This encounter was worth driving for one hundred thirty miles and coming back the same day. This was in San Diego Museum of Art located in La Jolla area and the person who designed it was Robert Irwin.

These images are a figure/ground study of a pavilion in Chinese Garden of The Huntington Gardens. The reason of choosing this structure as a figure was its dramatic  curved lines. The whole structure looks like a pine tree with branches curved upward. This shape is in harmony with its surrounding trees and does not interrupt the pattern of the trees. The structure is made of wood and metal which their qualities blend in with the texture of its landscape.